Golf

U svijetu ima preko 35000 golf terena, a za vas smo izdvojili nekoliko najzanimljivijih destinacija:

Golf je jedan od najstarijih sportova u povijesti. Razvio se u Škotskoj u 14. stoljeću, no postoje i mnoge starije igre u različitim zemljama koje su prethodile razvoju golfa.

Zanimljivost: Ime za sport golf skraćenica je riječi Gentlemen-Only-Ladies-Forbidden (na hrvatskom – Samo za gospodu, za dame zabranjeno) jer su u početku u Škotskoj, odakle i potječe, golf smjeli igrati samo muškarci.

U Rimskom Carstvu za vrijeme Cezara igrala se igra zvana paganica. Prema legendi, igrala se sa savijenom palicom i kožnatom loptom, a zadatak je bio ugurati loptu u rupu u zemlji. Međutim, tadašnja lopta je bila promjera 10 do 18 centimetara, što nije ni približno današnjoj. U Nizozemskoj se spominje igra zvana Kolf ili Kolven, a u Francuskoj, u 12. stoljeću, igrala se igra chole. Francuska i Nizozemska se također donekle smatraju kolijevkama preteče golfa i tamo se spominju nazivi cambuca, jeu de mail, kolven, chole, crosse i pell mell. U Engleskoj, u 14. stoljeću, spominje se igra Cambuca, pravilima vrlo slična paganici. Postoji i dokument iz 1363. godine kojim je zabranjeno igranje u dane blagdana svih “ispraznih” igara na čijem je popisu bila cambuca i club ball.

U Hrvatskoj se spominje igra pod nazivom prasičkanje kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu.

Prvi pisani dokument o današnjem golfu je ujedno i dekret o zabrani golfa kojeg je 1457. izdao kralj James II. On se naime zabrinuo zbog toga sto ta igra uzima preveliku pažnju i time ometa vježbe streličarstva. Htio je vratiti prednost ratnim vještinama poput streličarstva, kopljaništva idr.

Povijest golfa

Godine 1854. osnovan je, danas najstariji aktivni golfski klub na svijetu – The Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews. Klub je ureedio prva pisana Pravila golfa koja vrijede i dan danas.

U novije doba uz R&A o pravilima ali i igri doprinosi i USGA (United States Golf Association).

Golf je igra u kojoj su suprotstavljeni igrač i golf igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja “Tee” do rupe “Hole” i to sa što manjim brojem udaraca. Svaki udarac bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci. U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi.
Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje.

Golf je jedan od rijetkih sportova koji je uspio sačuvati razliku između profesionalizma i amaterizma. Iako nije Olimpijski sport (neko je vrijeme bio), golf je uz nogomet i košarku najpopularniji sport na svijetu.

Profesionalnim golfom upravlja PGA (Professional Golf Association), a amaterskim golfom nacionalni savezi svake zemlje, udruženi u europski savez (EGA) i svjetski savez IGF.

Teren

Standardno golf igralište ima 18 djelova koje nazivamo polje ili rupa. Svako polje ima početno područje “Tee” i završno područje zvano “Hole”, što je zapravo jamica u kojoj se nalazi zastavica odnosno “Pin”.

Veličina jednog terena s 18 polja kojeg prijeđemo igrajući iznosi 5-7km, a dužina pojedinog polja je od 60-600m. Po dužini postoje tri vrste polja, to su kratka polja do 225m, srednje duga polja do 425m i duga polja od 425 m do 600 m. Igrač mora 18 polja proći određenim redom a pobjednik je onaj igrač koji to uspije sa što manjim brojem udaraca.

Svako polje počinje Tee-jem, uzvišenim područjem gdje se loptica polaže na travu ili na stalak “Tee” (drveni ili plastični) koji se zabode u zemlju. Područje oko jamice naziva se “Green”, to je mjesto gdje je trava najgušća i visine 3-6mm. Negdje u sredini Greena se nalazi rupa promjera 10.8 cm i dubine 10-tak cm a u nju je zabodena zastavica ili “Pin” duljine oko 2m. Prostor između tee-a i green-a je trava visine 10-18mm i naziva se “Fairway”. Fairway je obrubljen nešto višom travom i taj prostor nazivamo “Rough” koji se u igri izbjegava jer je zbog visine trave igra otežana.

Na poljima se nalaze i vodene prepreke “Water hazard”. Water hazard može biti more, jezero, ribnjak, rijeka, jarak ili bilo kakva vodena površina koja je obilježena crvenim kolčićima, a prostire se poprijeko polja. Water hazard ne mora uvijek sadržavati vodu. Postoje i bočne vodene prepreke “Lateral water hazard” koje su obilježene crvenim kolčićima, a prostiru se uzduž polja. Prepreke se razlikuju prema pravilima po kojima se loptica odigrava. “Sand trap” ili “Bunker” je pješčani hazard (prepreka). Igranje iz pjeska je puno teže, zahtijeva posebnu tehniku udarca i vrstu palice.

Svako polje ima svoj PAR (Professional Average Result – Prosječni profesionalni rezlutat) što znači da profesionalnom igraču treba toliko udaraca za odigravanje koliki je PAR tog polja. Kratka polja imaju PAR 3, srednja PAR 4 i duga PAR 5. Standardni PAR golf igrališta od 18 polja je 72. Igralište se obično sastoji od deset polja sa PAR 4 te po 4 polja sa PAR-om 3 i 5. S obzirom na PAR imamo i nazive pojedinih postignutih rezultata na poljima.

• Birdie – jedan udarac ispod PAR-a
• Eagle – dva udarca ispod PAR-a
• Bogey – jedan udarac iznad PAR-a
• Double Bogey – dva udarca iznad PAR-a
• Hole in one – polje odigrano samo s jednim udarcem.

Još jedan pojam koji se dodaje igralištu je “Stroke”, brojčana oznaka težine nekog polja koja se kreće od 1 do 18. Najteže polje ima Stroke 1, a najlakše Stroke 18. Težina polja ovisi o dužini, konfiguraciji, položaju, broju hazarda, smjeru prostiranja itd.

Golf se ne može igrati u umjetnom okruženju – golf se mora igrati u prirodi. Priroda je upravo to što golf čini posebnim. Nema dva jednaka golf igrališta u svijetu, svakoga upravo priroda čini unikatnim i posebnim.

Sam golf kao industrija u posljednjih se nekoliko desetljeća počeo ubrazano razvijati, posebno otvaranjem novih terena i popularizacijom u SAD, Španjolskoj, na Mediteranu i u Aziji. Posebno mjesto ima u razvoju turizma, tako da su Španjolska, Portugal, Turska i Tunis postale evropska središta za igranje golfa u zimskim mjesecima, te na taj način znatno produžili sezonu i to sa vrhunskim gostima – dobrim potrošačima.

Sa strane marketinga pak, godišnja izdvajanja za oglašavanja u golfu, viša su od 1 mlrd $ i znatno su veća od onih u npr. tenisu. (dio teksta preuzet sa: hr.wikipedia)